Gerő Iroda Kft. logo
Minden ami vám...
külföldön és belföldön egyaránt!
— 
Gerő Iroda Kft.
 —
Header waveHeader wave

TIR kezelés

A TIR olyan nemzetközi szállítmányozásban résztvevő kamionok jelzése, amelyek a TIR egyezmény szerint, TIR igazolvánnyal és “Carnet TIR” menetokmánnyal közlekednek.

Cover of TIR kezelésnull

A TIR eljárás szerint fuvarozott áruk az átmenő vámhivataloknál mentesülnek a behozatali vagy kiviteli vámok és illetékek megfizetésének vagy letétbe helyezésének kötelezettsége alól. “TIR-eljárás” kifejezés az áruknak az indulási vámhivataltól a rendeltetési vámhivatalig történő fuvarozását jelenti, a jelen Egyezmény által létrehozott “TIR-művelet”-nek nevezett eljárás szerint.

“Behozatali vagy kiviteli vámok és illetékek” kifejezés jelenti az áruk importálásakor vagy exportálásakor, illetve ahhoz kapcsolódóan szedett vámokat és egyéb illetékeket, adókat és díjakat, azon díjak kivételével, amelyek összege a nyújtott szolgáltatások közelítő költségét nem haladja meg.

Eljárás folyamata a következőkből áll.

Az elején a közúti járművet, járműszerelvényt vagy szállítótartályt ellenőrzési céllal bemutatták az indulási vagy beléptető vámhivatalnak a rakománnyal, valamint a rá vonatkozó TIR igazolvánnyal együtt.

A folyamat végén közúti járművet, járműszerelvényt vagy szállítótartályt ellenőrzési céllal bemutatták a rendeltetési vagy kiléptető vámhivatalnak a rakománnyal, valamint a rá vonatkozó TIR igazolvánnyal együtt.